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Re: Power Bills
Dear Rex:

You have asked me to comment on whether certain components of an electric power bill
are subject to the gross revenue tax, state sales tax and lease fees. I understand that a number of
rural districts are considering modifying their power bills in order to provide customers with
more detailed information concerning the components of their bill. ’

In responding to the question, it may be helpful to review and examine the statutes and
regulations governing a public power district’s (PPD) (i) authority to charge for electric service;
(i1) obligation to pay gross revenue tax; and (iii) obligation to pay sales and use tax.

A. Rates W:ind charges.

The authority for PPDs to charge for electric service is found in Neb. Rev. Stat.
§ 70-655(1) which provides in part:

“.. . the board of directors of any [public power] district ...shall have the power
and be required to fix, establish, and collect adequate rates, tolls, rents, and other
charges for electrical energy ...and for any and all other commodities, including
ethanol, services, or facilities sold, furnished, or supplied by the district, which
rates, tolls, rents, and charges shall be fair, reasonable, nondiscriminatory, and so
adjusted as in a fair and equitable manner to confer upon and distribute among the
users and consumers of commodities and services furnished or sold by the district
the benefits of a successful and profitable operation and conduct of the business
of the district. . . .” (Emphasis added.)
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A PPD not only has authority to charge a customer for the electricity furnished to the
customer, but also for tolls, rents and other charges including services or facilities.

B. Gross Revenues Tax.

The origin of the gross revenue tax is found in the Nebraska Constitution. Article VIII,
Section 11 provides in part:

“... The Legislature may require each ...public corporation [and political
subdivision organized primarily to provide electricity] to pay to the treasurer of
any county in which may be located any incorporated city or village, within the
limits of which such public corporation sells electricity at retail, a sum equivalent
to five (5) percent of the annual gross revenue of such public corporation derived
from retail sales of electricity within such city of village....”

The Legislature has implemented the authority given to it by the Constitution and
requires that a PPD pay a gross revenue tax. Neb. Rev. Stat. § 70-651.03 provides in part:

“. .. every public corporation and political subdivision of the state, which is
organized primarily to provide electricity or irrigation and electricity, and which
sells electricity at retail within incorporated cities or villages, shall . . .pay to the
county treasurer of the county in which any such incorporated city or village may
be located, a sum equivalent to five percent of gross revenue derived byit...
from retail sales of electricity within such incorporated city or village . . . . ”
Emphasis added.)

Accordingly, a PPD is required to pay 5% of the gross revenue it receives from the retail
sales of electricity within cities and villages to the county in which such city or village is located.

C. Sales and UseTax.
The Legislature, in Neb. Rev. Stat. § 77-2701.02, imposed a 5% sales tax.

Neb. Rev. Stat. § 77-2703(1) provides that the tax is imposed upon the gross receipts of
every person engaged as a public utility.

Neb. Rev. Stat. § 77-2702.07(2)(c) defines gross receipts of every person engaged as a
public utility in the furnishing of electricity as “gross income received from the furnishing of
such services upon billings or statements rendered to consumers for such utility services.”

Neb. Rev. Stat. § 77-2703(2) imposes a use tax on rentals of property at the rate of 5%.
The tax is imposed on the person using the property, however, the retailer engaged in business of
leasing or renting property is required to collect the tax. A PPD is considered a retailer for the
purposes of this statute and is required to collect the tax.
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Accordingly, a public power district, unless the sales is exempt for irrigation or farming,
is required to pay 5% of the gross income received from furnishing electricity and the rental of

property.

Neb. Rev. Stat. § 77-2704.13 exempts from sales and use taxes “(2) [s]ales and purchases
of electricity . . . when more than fifty per cent of the amount is for use directly in irrigation or
farming.”

The State of Nebraska Department of Revenue has adopted rules and regulations
pertaining to sales and use tax (Title 316, Chapter 1). The regulations relevant to the discussion
here are as follows:

(1) Regulation 1- 007.01C defines gross receipts as the gross revenue received from
furnishing electricity.

(2) Regulation 1-007.02A states that charges for installing or servicing property as a
requirement in the furnishing of electricity is not included in the definition of gross receipts.

(3) Regulation 1- 089.01 states that the sale, purchase, use, or other consumption of
electricity may be exempt from sales and use tax if more than 50% of the amount purchased is
used or directly consumed in irrigation or farming.

(4) Regulation 1- 089.03 deals with determining the percent of exemption. It states “[I]f
the purchaser properly determines that more than 50% of the energy charge through a single
meter is consumed for a qualified use, the entire billing for that meter is exempt from the sales
and use tax. However, if the purchaser determines that 50 percent or less of the energy charge
through a single meter is consumed for a qualified use, he or she cannot issue an exempt
certificate on that meter billing. The entire charge (qualified and nonqualified use) is taxable.”

(5) Regulation 1-089.05E states that “[p]ersons furnishing electricity and gas services as
public utilities may elect to assume or absorb the applicable sales tax or may elect to pass the tax
to the final consumer in the same manner as all other retailers. ..”

(5) Regulation 1-074 governs warranties and guarantee and states that “[a] charge for the
purchase of a warranty, guarantee, service agreement, or maintenance agreement, is taxable,
whenever the item covered is taxable.

Both the gross revenue tax and sales tax are imposed at the same rate, 5%, and are based
on the gross revenue received from the retail sale of electricity. Nonetheless, the gross revenue
tax applies only to sales of electricity at retail in cities and villages, while the sales tax applies to
the retail sale of electricity throughout the operating territory of a public power district. The use
tax (5%) is imposed on the rental of property and is not subject to the exemption for irrigation
and farming.
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D. Lease Fee. Some public power districts serve the electric customers residing in city
and villages at retail. If the district does not own the electric distribution system within the city
or village, it pays a lease fee to the city or village. The lease fee is paid pursuant to a lease that
the PPD has either entered into directly or assumed from the Nebraska Public Power District
(“NPPD”). I have examined a standard NPPD lease that I believe to be a typical lease with a city
or village. The lease provides that the lease fee is based on the “gross retail electric revenues
received.” (ARTICLE IV, PAYMENTS, NPPD Standard Lease.)

You have asked the following specific questions which I will try to comment on in light
of the foregoing authorities.

QUESTION 1: Does the sales tax apply to a minimum electric charge, even though the
customer does not use the minimum?

RESPONSE: Yes, unless the sale is exempt for irrigation or farming. The definition of
gross receipts provides that the tax is applicable to the gross revenues received by the utility for
the sale of electricity. Therefore the minimum charge is applicable to the tax. If a farmer or
rancher has an exemption certificate on file with the utility, the sale would not be subject to sales
tax.

QUESTION 2: Does the gross revenue tax apply to the amount that the customer is
charged for electricity?

RESPONSE: Yes, the gross revenue tax is based on the retail sales of electricity within
a city or village.

QUESTION 3: Does the lease fee apply to the amount the customer is charged for
electricity?

RESPONSE: Yes. The lease fee is based on the gross retail electric revenues received.

QUESTION 4: Is the gross revenue tax, sales tax, or lease fee applicable to the charge
for security lights?

RESPONSE: It depends. To the extent that the security light is located in a city or
village, the electric charge associated with the security light is subject to the gross revenue tax
and the lease fee. The sales and use tax question is not so simple and will primarily be
determined by the way the PPD charges for the electricity and rental/ maintenance of the fixture.
I understand that the situation with some PPDs is that the customer is charged a single monthly
fee that includes both the rental/maintenance charge for the fixture and the charge for electricity.
In this case, the electricity may not be metered and the single monthly charge is based at least in
part on the assumption that a security light uses X amount of Kw per hour and the light is on
from dawn to dusk. The sales tax is only applicable to the charge for electricity. The use tax is
applicable to the rental/maintenance fee. The rental/maintenance charge for the fixture should
not be included in the gross revenue tax or lease fee. However, to the extent that a PPD does not
meter the electric charges for the security light, in at least one instance that I am aware of, the
Department of Revenue took the position that the entire charge including the electric charge was
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considered a rental charge subject to the use tax. To the extent that the electricity is metered
and the customer has filed a sales tax exemption with the PPD, the sale is exempt from sales tax.
To the extend that the entire security light fee is included in the electric rate for the security light,
and one charge is made for electricity that is metered, the entire charge is probably exempt if the
customer has filed for the exemption. If not, the entire amount is subject to sales and use tax. In
any event, the only way that the rental/maintenance fee can arguably be exempt, if it is built into
the electric rate that is charged through a meter. Otherwise, it is subject to the use tax and there
is no exemption.

QUESTION 5: Does the gross revenue tax, sales tax, or lease fee apply to the fee
charged the customer for surge protection or any other products marketed by NEBesco?

RESPONSE: No, in so far as the gross revenue tax and lease fee is concerned. As I
understand the surge protection fee, it is primarily a charge for a warranty in connection with the
sale of the surge protection equipment. If that is the case, it is subject to sales tax.

QUESTION 6: Is the sales tax or gross revenue tax applicable to the amount charged for
the lease fee?

RESPONSE: No, because the lease fee is not a charge for the sale of electricity, even
though it is based on the sale of electricity.

QUESTION 7: Is sales tax applicable to the gross revenue tax?

RESPONSE: No, because the gross revenue tax is not a charge for the sale of
electricity.

QUESTION 8: Is the gross revenue tax applicable to the amount charged the customer
for sales tax or the lease fee?

RESPONSE: No, because the gross revenue tax is only applicable to the amount
derived from the sales of electricity within the city or village. Neither the sales tax nor the lease

fee is directly derived from the sale of electricity.

If I can clarify anything contained in this letter or if you have further questions or
comments, kindly advise.

Sincerely,
FOR TH}%’FIRM
7~

en G. Seglin

SGS:rk
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